Jelenlegi hely

WPA3 protokoll sérülékenysége

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet riasztást ad ki a WPA3 protokoll újonnan felfedezett sérülékenysége miatt.

Az úgynevezett Dragonblood sérülékenységek között egy DoS támadást lehetővé tévő sérülékenység, két Downgrade Attack sérülékenység, valamint két side-channel információ szivárgás sérülékenység található.

Míg a DoS támadást lehetővé tevő sérülékenység a WPA3 kompatibilis Access Point-ok leállásához vezet, addig a többi négy sérülékenységet felhasználva a támadók visszafejthetik az áldozat WiFi jelszavát és hozzáférhetnek annak hálózatához.

A Downgrade Attack sérülékenységek esetén a WPA3 kompatibilis hálózatot arra kényszerítik, hogy egy régebbi, kevésbé biztonságos jelszó cserélő rendszert használjon, ezáltal annak hibáit kihasználva tudják kinyerni a hálózat jelszavát.

A két side-channel információ szivárgás sérülékenység esetén a WPA3 kompatibilis eszközt ráveszik arra, hogy gyengébb algoritmust használva információt szivárogtasson a hálózati jelszóról. A támadások ismétlésével a teljes jelszó visszafejthető.

A WPA3 sérülékenységét felfedező biztonsági szakértők felhívták a figyelmet az EAP-pwd elleni támadás veszélyeire is, amelyről részletes információt nem közölnek annak kijavításáig.

WPA3 sérülékenységek javítása

A WiFi Alliance bejelentette, hogy elkészítették a WPA3 protokoll biztonsági frissítését, melyet a gyártók már beépíthetnek szoftver frissítéseikbe. A frissítések megjelenéséig a rendszerek sérülékenysége az alábbi szkriptek segítségével tesztelhető.

  • Dragonslayer
  • Dragondrain
  • Dragontime
  • Dragonforce

További információ az alábbi hivatkozáson érhető el: